Високото съдържание на пектин позволява дюлите да се желират, без да има нужда от допълнителни съставки като желатин или агар агар.
Необходими продукти за 8 порции:
8 средни дюли
2 с. л. оцет
1,250 кг захар
2 с. л. сок от лимон
1 с. л. розова вода
100 г шамфъстък за гарниране
силиконови формички
Начин на приготвяне:
1. Дюлите се нарязват на парчета и се слагат в купа с вода с 2 с. л. оцет, за да не потъмнеят. Семките и твърдите части около тях се отстраняват, слагат се в парче марля и се завързват. Парчетата дюли се настъргват на едро ренде.
2. Настърганите дюли и семената се слагат в съд, покриват се с 1 л. вода и ½ ч. ч. от захарта и се слагат да заврат. Огънят се намалява, затварят се с капак и се варят на бавен огън, като се разбъркват от време на време, около 1 час или докато много добре омекнат. Семките се изстискват добре, а дюлите се пасират заедно с течността.
3. Смесват се с останалата захар и лимоновия сок и се варят на бавен огън 1 час, като се разбъркват с дървена бъркалка от време на време в началото и непрекъснато към края на варенето. Трябва да се получи много гъста паста с червеникав цвят. Добавя се розовата вода и отново се разбърква.
4. Желето се сипва в тавичка или в силиконови формички, намазани с мазнина, и се оставят на стайна температура за 1 нощ, за да се стегнат. Изваждат се от формите и се овалват в смления шамфъстък.