Необходими продукти:
1 пакет фини кори
250 г смлени орехи
200 г масло
3 и 1/2 чаени чаши захар
2 чаени чаши вода
ванилова есенция
Начин на приготвяне:
Намажете тавата обилно с масло. Наредете половината кори, поръсете ги равномерно с орехите и наредете останалата част от корите. С остър нож ги нарежете на малки ромбчета.
Разтопете маслото и го залейте върху корите. Печем ги в предварително загрята фурна от 120 до 150 градуса, като постепенно намаляваме температурата. Баклавата се пече около 2-3 часа или докато се образува златиста коричка.
Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине напълно. Захарта се залива с водата и се вари, докато захарта се разтопи напълно. Към сиропа прибавяме и ванилията. Студената баклава се залива с него и се оставя да поеме цялата течност.
Ароматна баклава
Няма как да й устоя
20150