Не е нужно да сте шеф Манчев или друго кулинарно гуру, за да можете да творите чудеса в кухнята.
Понякога най-хубавите неща са съвсем лесни за изпълнение. Ще ви го докажем, като ви покажем тази техника за бърз ябълков десерт. Тези розички са елементарни за направа, а в същото време истински впечатляващи и красиви, поднесени на трапезата.
Имате нужда от съвсем тънко разточено тесто като за пица или готово от магазина за бутер банички, тънко нарязана на полумесеци ябълка (най-добре сладък сорт), мазнина (разтопено масло, олио, зехтин...) и пудра захар за поръсване.
Нарежете тестото на дълги и широки ивици, намажете отгоре с мазнината и подредете парченцата ябълка, както е показано
Сгънете внимателно тестото така, че да покрие ябълките наполовина. Не натискайте прекалено с пръсти, само толкова, колкото да не се отвори.
Почнете да завивате внимателно така, че да се образува "чашката" на розата.
Най-добре наредете във форма за мъфини. Можете и в тава, но е важно "розичките" да се пекат изправени. За да не залепнат за тавата, можете да я застелете с хартия за печене или намажете с малко мазнина и отгоре да поръсите с брашно.
Печете на 150 градуса в предварително загрята фурна, докато тестото се зачерви, а ръбчетата на ябълката потъмнеят. Внимавате да не загорите сладкишчетата.
Когато извадите от фурната, поръсете с пудра захар и оставете да изстинат.
Още изкушаващи идеи за десерт:
Бърз и вкусен сладоледов десерт
Императрицата на десертите - мелбата
Как десертът ще ни помогне да отслабнем