На всеки може да се случи да забрави за по-дълго тенджера или тиган на котлона и резултатът винаги е загоряло дъно. Това се случва най-често, когато количеството храна е повече и сосът изкипи извън съда. Но не се тревожете дълго, а следвайте тези бързи стъпки за почистване на изгорялата повърхност.
Нужни са чаша бял оцет, няколко супени лъжици сода за хляб и се уверете, че имате достъп до вода. Единственото друго нещо, което ще е нужно е двустранна гъба, за да ви помогне да избършете повърхността.
Вече сте готови за почистването. Напълнете тенджерата или тигана с малко вода. Количеството на водата, която използвате, ще варира в зависимост от дълбочината на съда и площта на петното. Добавете чашата оцет към водата, като количеството му зависи отново от големината на петното. За много големи по площ изгаряния, добавете още оцет.
Поставете съда на котлона, докато сместа заври. Няма да мине много време, преди да започнете да забелязвате разлика във външния вид на петното.
Добавете 2-3 супени лъжици сода за хляб към сместа, което ще доведе до образуване на мехурчета. Оставете за няколко минути да продължи този процес, след което изпразнете съда.
Сега е ред на гъбата. С абразивната ѝ страна почистете съда. Може да се наложи да търкате в продължение на 30 до 45 секунди, но загорелите петна трябва да излязат сравнително лесно. Ако петната са особено упорити, поръсете малко суха сода за хляб и отново търкайте с гъбата. Когато сте доволни от резултата, изплакнете обилно с вода. Тенджерата трябва да изглежда като нова!
Завършете, като подсушите и полирате съда с по-фината страна на гъбата.