Декемврийските празници наближават, а с тях и голямото готвене.
За да улесним поне донякъде домакинската работа, днес ще ви предложим няколко удобни и интересни кулинарни техники.
Първата е за картофи – как да ги задържим по-дълго време обелени, нарязани и готови за готвене, без да посивеят и почернеят.
Просто ги слагате в кутия с капак и вода. Водата трябва да покрива поне с пръст картофите.
След това прибирате в хладилник. Важно е само да ги извадите ден преди да ги готвите, за да се отпуснат и да изравнят температурата си със стайната.
Ако искате да настържете кашкавал, но той е прекалено мек (някои видове се характеризират именно с мекост), то го сложете предварително за 20-30 минути във фризера.
Така кашкавалът ще стане по-твърд и много по-лесен за настъргване.
Следващата хитра техника е как да запазите зеленчуците в салата хрупкави за по-дълго време. Знаете, веднъж нарязани и овкусени, те трябва да се сервират веднага, в противен случай пускат всичките си сокове, омекват и губят вкуса си.
Та, за да избегнете това, можете да пробвате следното – първо в купата за салата слагате дресинга, който сте подготвили; след това нареждате зеленчуците – първо моркови и чушки, след това домати, краставици, репички, а най-отгоре са зеленини като айсберг, рукола, маруля и т.н.
Покрийте зеленчуците с леко навлажнена хартия (можете просто да сложите кухненска хартия и да напръскате отгоре с вода).
След това прибирате в хладилник. Така зеленчуците могат да се запазят до максимум 12 часа.
Преди вечеря изваждате купата, махате кърпата, добавяте крутони по желание, сол и разбърквате добре.
Следващият съвет е тестван лично от нас и наистина дава ефект, става дума за нарязването на лук. Всички знаят как това предизвиква лютене на очите и сълзи.
За да го избегнете, можете да тествате следните хитрини – едната е да охладите лука в хладилник, преди да го нарежете; другата е да го посолите и след това да го накълцате на ситно.
Веднага след като сте готови, измийте старателно ножа и ръцете си и в никакъв случай не вдигайте ръка към очите си, за да избършете сълзите.
Авокадото вече не се смята за толкова екзотично и все по-лесно може да се намери в магазините, а рецептите с него изобилстват.
Ако го ползвате в кухнята си, може този съвет да ви е от полза - за да не почернява авокадото, след като сте го намачкали на каша (и подготвили за гуакамоле, например), оставете костилката вътре и я отстранете непосредствено преди да сервирате на трапезата.