Риганът, както всяко растение, което се използва за подправка, притежава и многобройни лечебни свойства. Той действа благотворно върху стомашно-чревния тракт и бронхите. Доскоро у нас беше почти неизвестно, че тази ароматна трева за чай
Мирисът на ригана се дължи на етерично масло, съставено от няколко химични съединения. Най-важен компонент е карвакролът. Той има много добър бактерициден ефект, а свойството му да активира за съвсем кратко време някои рецептори за болка в човешкото тяло придава на подправката нейния типичен остър вкус, пише "Gotvach.bg".
Листата на риганa са значително по-ароматни в сухо състояние, отколкото току-що откъснати. Пресният вариант също има своите преимущества заради свежите растителни акценти, които се губят при изсушаването.
Засаждане и отглеждане на риган в саксия
Поради многобройните си ползотворни свойства, риганът е сред най-желаните подправки
Риганът обича слънце и е подходяща подправка за летни яхнии, както и за домашна пица
Най-подходящият месец за засаждане на ригана е март. За засаждането са нужни подходящи съдове (саксии и по-дълбоки сандъчета), почвена смес и пясък. Засяването на семената става като на дъното на съда, който сте избрали, поставите начупени керемидки или най-обикновени камъчета.
Съдът се запълва с почва малко повече от половината. Семената се поръсват, след което се запълва със слой пясък и слой почва. Полива се обилно. Внимавайте с пясъка – ако е повече, семената ще изникнат малко по-бавно. Не бързайте да оставяте насажденията навън. Задръжте саксиите известно време на закрито.
Риганът изисква редовно поливане, но не и преполиване. През лятото се полива всеки ден. Когато растенията пораснат няколко сантиметра, е нужно да прецените дали имат нужда от разреждане и пресаждане. Така се предоставя възможност на всички коренчета да заякнат достатъчно.
Най-подходящи месеци за разсаждане са краят на май и началото на юни.
Берете листата на ригана, когато са ви нужни, или отрязвайте цялото стъбло на растението - така позволявате подновяването му. В края на лятото би било добре да изсушите определено количество от подправката за зимата. Съхранявайте я в буркани