Остров Цейлон неслучайно векове наред е привличал индийци, португалци, холандци и британци.
Тук има всичко. По много за всеки. Див живот - колкото искаш.
Плодородни поля, тропически гори, раждащи всякакви плодове, море за сърф, гмуркане и риболов, скъпоценни и полускъпоценни камъни, храмове, реликви и много приключения.
Днес, познат като Шри Ланка, островът е неизчерпаем източник на очарование. На всяка крачка ти причинява емоции, присъщи на детската възраст, когато всичко изглежда вълнуващо и прекрасно, и то наистина е.
Как се влюбихме в Джак? Само няколко минути по път и ето ти нова емоция.
Снимаме, снимаме и накрая огладняваме. Но по тези места трудно се намира пица. Шосетата се вият сред тропическите гори и освен синьоперите пауни и внезапно изскачащите диви слонове, няма никакви обекти, подсказващи близостта на храна.
Понякога да нямаш избор се оказва по-печелившият вариант. Точно така попадаме на възрастен мъж, който ей така на шосето, с мощен замах, разсича нещо голямо. Скачаме от буса, любопитни и гладни до безпаметност, забравили всички правила по хигиенните въпроси.
Наричат го хлебно дърво, оризово дърво, джакфрут или просто Джак. Всъщност Джак заслужава да го представим по-официално: Artocarpus heterophyllus е вид дърво от семейството на черницата и смокинята.
Родните му ширини са Южна и Югоизточна Азия. Плодът му е огромен - може да достигне до 35 килограма, 90 см дължина, и 50 см в диаметър. Истинско богатство.
Едно хлебно дърво може да произведе около 100 до 200 плодове в една година и е основна храна в тропическите райони на света.
Хлебното дърво е играло значителна роля в селското стопанство на тропическите страни в продължение на векове. Археологическите находки в Индия разкриват, че хлебно дърво се отглежда в Индия от поне 6000 години.
Поднасяме си за обяд по парче Джак. Ей така, на пътя. Има отличителен, сладък, плодов аромат. Вкусът е сравним с комбинация от ябълка, ананас, манго и банан.
Източник е на диетични фибри. Използва се за направата на различни ястия, включително крем карамел, сладкиши, за сладолед и др.
Семената от зрелите плодове имат подобен на мляко, сладък вкус, и могат да бъдат варени или печени. Когато се изпекат, ароматът на семената наподобява този на кестени. Джак е добър източник на антиоксиданта витамин С, витамин В6, калий, калций и желязо, а семената са богати на протеини. Значи можем спокойно да продължим и без месо.
Както винаги - природата се е погрижила за всичко - самата дървесина пък се използва за изработването на музикални инструменти. От него се правят мебели, рамки за прозорци, врати, дори покриви.
Най-хубавото в тези географски ширини е, че винаги можеш да се пресегнеш, да откъснеш диворастящ Джак и да се нахраниш, или да го продадеш.
Затова всички обичат Джак!
Гледайте новия епизод на "Без багаж" за Шри Ланка в събота, 9 януари, от 13:00 ч. по телевизия Диема.
В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването.
Прочетете още от "Без багаж" в Edna.bg:
Къде се намира пеперуденият рай
Принцът, който построил 1000 храма за една нощ
Ядем червени водорасли ежедневно, а дори не подозираме!