Сиви улици, мрачен ден, ситен дъждец, който няма никакво намерение да спре, някъде в края на октомври или ноември, вече е трудно да се различи.
И един неустоим аромат на кекс с печени орехи се прокрадва отнякъде.
Колко е хубаво, когато това „отнякъде“ се оказва собствения ни дом.
Да, вече ние сме тези, които създаваме аромата за съпрузите и децата си, но именно това се крие женската магия – да умеем от брашно, яйца, масло и мляко, без да забравяме захарта и какаото, да сътворим малко ухаещо чудо.
Готвенето е свещенодействие. Не го приемайте за задължение, човек може да се нахрани и само с хляб и сирене.
Приемете го като малко чудотворство в събота сутрин, докато останалите спят.
Докато мъглите навън се стелят над нападалите листа, затоплете фурната и пресейте брашното.
Усетете го с ръцете си – мекотата му, силата на слънчевите лъчи, събрани в житото, от което е направено.
Оставете маслото да се отпусне, отворете пакета с какао, за да заухае цялата кухня, извикайте усмивката на лицето си с пакетчето ванилия.
С внимание притиснете всяко орехче в сместа и оставете топлината на фурната да превърне суровите съставки в най-уютния спомен за семейството ви.
Нека вали навън, важното е вкъщи да ухае на прясно изпечен кекс с орехи...
Ето и едни от най-добрите ни рецепти за кекс:
Мраморен кекс с парченца шоколад
Ароматен кекс с индийско орехче