Идва моментът, когато гостите сядат на масата.
Още преди да са вкусили от вашите ястия, те ще огледат с критично око подредбата на приборите, покривката, чашите, салфетките и украсата.
Затова е много важно да се спазват определени правила, възприети по нашите ширини.
Започнете от покривката - бялата е именно за празнични дни, но предложението може да се видоизмени, да се разнообрази с нови идеи, да се търси хармония между нейния цвят и този на салфетките, на сервиза за хранене, на украсата с цветя.
Основното правило при цветята е те да са в плитки вази, за да не пречат на разговора между сътрапезниците.
Друг елемент от украсата са свещите, които придават празнично настроение на вечерята и внасят топлина и уют.
Стигнахме и до чиниите, чашите и приборите. Ще ви запознаем с класическата подредба.
Вляво от чинията поставяме малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие.
Вдясно са - отвън на вътре - малкия нож за предястието, лъжица за супа и голям нож за основното ястие. Над чинията слагаме малка лъжичка или виличка за десерт, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката - надясно.
Чашите се подреждат по същата логика - да се ползват отвън на вътре.
Мястото им е над върха на ножовете, като най-дясната е за аперитив, следва чаша за безалкохолна напитка, а до нея са чашите за вино.
Прочетете още:
Как изглежда къщата на бъдещето
3 нови начина да сервираме салата