Днес е първият петък на август и oтбелязваме международния ден на бирата.
Събитието събира фенове и любители на пивото в барове, клубове, пивоварни, открити заведения и задните дворове по цял свят.
Инициативата в началото е на няколко приятели, почитатели на пивото, но впоследствие придобива широка известност.
„Бирата продължава да бъде любима напитка на сънародниците ни. Според проучване 78% от пълнолетното население у нас консумира бира“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.
Специалистите открояват и добрите хранителни качества на бирата.
В нея се съдържат витамини от групата В, които допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия.
При умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчните дейности.
Около 50% енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. Съдържанието им варира между 4,85 – 7,40 г на 100 г пиво, като с най-високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво.
Съдържанието на мазнините в бирата е не повече от 1 калория в 500 мл бира. Белтъците са под половин калория в 500 мл.
Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати, и високото съдържание на вода в пивото, умерената консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми.
Ако се притеснявате за килограмите, внимавайте какво консумирате заедно с бирата.
Учените припомнят и факта, че бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект.
Аминокиселините в белтъчния състав на пивото стимулират синтеза на ендорфин, известен като „хормон на щастието“.
Широко известно е, че бирата има меко релаксиращо и антидепресантно действие, но при едно задължително условие – да бъде консумирана в умерени количества.
Още по темата:
За древната връзка между жените и пивото
От бира ли се получава наистина биреното коремче?