Учени от Великобритания установиха, че кресонът е един от най-надеждните натурални продукти, които успешно заличават следите на времето, оставащи върху лицето ни.
Данните показват, че при 10 от 11 жени редовната консумация на кресон е оказала благотворно действие по отношение на заглаждането на бръчките.
В експеримента са участвали представителки на нежния пол между 23 и 58 години, като болшинството от тях заявили, че по-честото включване на кресона в менюто им оптимизира тургора на тяхната кожа, намалява зачервяванията и пигментацията и подобрява състоянието на порите.
Всички тези резултати били постигнати за период от четири седмици, като през него доброволките изяждали по 80 г кресон дневно.
Освен това повечето дами споделили, че се чувстват много по-енергични и тонизирани, след като са увеличили приема на кресон.
Кресонът е растение, което най-често се добавя към салати, сандвичи и различни видове паста, а неговите здравословни качества са разкрити още в епохата на Древен Египет и Древна Гърция.
Кресонът е богат на бета каротин (предпазващ ни от сърдечносъдови заболявания и от влиянието на свободните радикали, увреждащи структурата на клетките и причиняващи преждевременно стареене на кожата), витамин C и Е, които също подобряват състоянието на кожата. Въпросното растение е източник на лутеин, чиито антиоксидантни свойства подсилват зрението.
Всъщност кресонът съдържа повече витамин C от портокалите, четири пъти повече бета каротин и витамин A от тези в ябълките, доматите и броколито, а нивата му на калций надвишават онези в млякото и спанака.