Здравословното хранене започва със здравословно готвене. Това не означава, че трябва да се превърнете във виртуози в кухнята и да готвите със сложни готварски техники. Достатъчно е да спазвате няколко основни правила и да действате разумно – от пазаруването до сервирането на храната.
Приготвяне на храните по здравословен начин със здравословни готварски техники – това е здравословно готвене. Двете основни правила, които трябва да спазвате, когато приготвяте закуската, обяда или вечерята, са:
• Използване на по-малко мазнина.
• Контрол на температурата.
Най-здравословните методи за готвене са с намалено количество или без мазнини. А топлинната обработка трябва да запазва полезните качества на храните. Печене (на фурна, на скара или на жар), варене, задушаване и пуширане (в специални съдове) са най-полезните методи за готвене.
Здравословното готвене започва от магазина.
Полезната храна е прясна и свежа. Затова винаги проверявайте датата на производство и срока на годност. Бъдете особено внимателни с червените меса, които трябва да се консумират до 2-3 дни или да се замразят веднага.
От известно време големите хранителни вериги предлагат овкусено месо с различни маринати, което е много практично и удобно за консумация, но нерядко по този начин прикриват застоялото в магазина месо. Случвало ми се е няколко пъти да попадам на видимо много апетитно мариновано месо, което се оказва с лош мирис и неприятен вкус.
Макар че по нашите географски ширини е характерна консумацията на шарено месце, препоръчително е да премахвате тлъстините. Използвайте хладилника за размразяване, за да избегнете микробите. Зеленчуците трябва директно да се поставят в гореща вода, без предварително размразяване.
Идеи за здравословно готвене:
• Задушаване и варене на зеленчуци – използвайте възможно най-малко вода и варете възможно най-кратко време, за да не се разрушат витамините. Поставяйте в подсолена, кипяща вода, в съд с капак.
• Термична обработка на месо и животински продукти – приготвяйте месо, риба, яйца и т.н. при температура над 70 градуса, достатъчно продължително, за да се унищожат микроорганизмите.
• Контрол на температурата на готвене – прегорелите и препържените храни водят до образуване на вредни за организма вещества.
• По-малко мазнини – използвайте съдове с незалепващо покритие и намалете до минимум употребата на олио и масло.
• Съхраняване на сготвената храна – приготвената храна трябва да стои на температура до 60 градуса до сервиране. Останалата храна се поставя в хладилника до 2 часа след нахранване.
Салатата като основно ястие за лятото
Много хора подценяват салатата като предястие или гарнитура, но с някои добавки, тя е чудесно основно ястие, с което ще поддържате крепко здраве и добра форма през лятото.
Всеки сезон е подходящ, но горещите летни дни са идеални за разтоварване на организма със свежи салати. Подбирайте сезонни зеленчуци и овкусявайте с подходящ дресинг. Добавката на гриловано пилешко месо или риба ще задоволи вкуса и на тези, които "не сядат на масата без месо".
Надявам се, че стана ясно, че здравословното готвене не е въпрос на много време и усилия, а на тактика и практика. Добър готвач се става с много тренировки, но процесът е повече от приятен. Здравословно приготвената домашна храна си заслужава усилията.