Различни исторически източници твърдят, че употребата на розовата вода датира още от римско време, но през X век прочутият арабски лекар Авицена е първият, който я е използвал, но добита чрез метода на парната дестилация, пише "Kukuriak.com".
Днес розовата вода е широко прилагана в парфюмерията, козмeтиката и медицината. Най-големите производители на розова вода (освен България) са Иран, Италия, Испания, Франция, Турция, но е доказано, че българската розова вода е ненадмината по качествени характеристики.
Обикновено розовата вода се прави от вида дамасцена и нейните розови листа. Ароматната течност е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа се отделя на повърхността. От 1 кг розов цвят се получава респективно 1 кг розова вода. Най-старите съдове за пренасяне на розовата вода са били кожени мехове, а по-късно са заменени от стъклени шишета и бъчви.
Още римляните я употребявали за освежаване на въздуха в домовете си, а през средните векове се превръща в популярно средство за гонене на депресия, използвано при къпане.
Вероятно персите са първите, прилагали розовата вода в кулинарията. Те измислят и едно от най-известните сладкарски произведения – марципана, който се приготвя от земни бадеми, захар и с традиционния аромат на розовата вода. Арабите пък овкусяват сладки напитки и десерти с нея.
Розовата вода регулира и балансира производството на себум, правейки я полезна за суха и мазна кожа. Антибактериалните й свойства помагат при лечение на акне и дерматит. Също така тя не дразни сухата или чувствителна кожа.
Когато купуваме розова вода от дрогериите, трябва да се вглеждаме в етикетите, тъй като може да съдържа ред други добавки. Понякога в състава влиза синтетично розово масло, смесено с пречистена вода, изопропанол, глицерин, а често и метилпарабени.
Къде се прилага розовата вода?
* Нежно почиства и тонизира всички видове кожа.
* Има хидратиращи и антивъзпалителни свойства.
* Помага на храносмилането.
* Притежава антивирусни, антисептични и дезинфекционни свойства.
* Поддържа PH баланса, стимулира възстановителните процеси и има успокояващ ефект при акне и слънчеви изгаряния.
* Може да се използва като добавка в освежаващи напитки и е естествено средство за повишаване на специфичния вкус на храните. Често хората слагат розова вода в сладоледи и чайове. В Мароко пък я прибавят към портокаловия сок.
* Използвайте я и като универсален, нетоксичен, безвреден за природата домакински почистващ препарат.
* При грижата за домашни любимци е позната като средство против очни възпаления и кожни раздразнения.
* Прилагайте я като щадящ околната среда ароматизатор за дома.
* Може да бъде добавена към водата на парната ютия.
Ето и Edna маска за подмладяване и тонизиране на кожата.
Съставки:
3 супени лъжици бяла глина
3 супени лъжици розова вода
3 капки лавандулово масло
1 капка розово масло
3 капки масло от лайка
Начин на употреба:
Смесете розовата вода и глината. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. Добавете етеричните масла и разбъркайте отново. Ако сместа е твърде суха, капнете повече розова вода. Нанесете на лицето и шията и останете с маската 10 минути или докато започне да засъхва. Измийте я хубаво с топла вода и нанесете овлажняващ крем. Останалата част можете да съхранявате в хладилника.