Лавандулата е красиво маслодайно растение, което у нас расте най-вече в подбалканските полета.
Често влиза в домовете ни в качеството си на ароматизатор и войн срещу молците.
Някои кулинари използват с успех лавандулата за ароматизирането и на десерти.
Тази традиция идва от френската област Прованс, където лавандулата е сред основните промишлени култури.
Провансалската кухня е богата на аромати и оригинални съчетания на продуктите. Ако обичате хубавия, но силен дъх на лавандула, експериментирайте по провансалски.
Изсушените стръкове лавандула се оронват и като подправка се използват лилавите цветчета.
Някои хора слагат в билковия си чай по 2-3 от тях.
Ние пък ще ви предложим една елементарна за изпълнение техника за направата на скраб за ръце с лавандула.
Нужни са ви захар на кристали, изсушени лавандулови цветчета, течен сапун с лавандулов аромат, подходящ буркан за съхранение и по желание боя за храна.
Количеството захар и течен сапун е по ваша преценка, според това колко ексфолиант искате да си направите.
Ако искате да е по-"мек", сложете повече течен сапун, а ако желаете да има наистина ексфолиращ ефект, то захарта трябва да има превес.
Смесвате захарта, сапуна и сухата лавандула заедно, като целта е да се получи хомогенна смес.
След това по желание можете да направите лилав цвят на сместа с помощта на няколко капки синя и червена боя за сладкарски изделия.
Получената смес слагате в подходящо бурканче и ползвате за ексфолиране на кожата на ръцете, за да стане по-мека и чиста.
Ако вместо течен сапун ползвате лосион за тяло, ще получите съответно лавандулов скраб за тяло.