Най-подходящият момент за започване на диета е “сега“. Не утре, не вдругиден, не от следващия понеделник. А есенният сезон освен, че е ”сега“, е толкова богат на свежи плодове и зеленчуци, че не бива да се изпуска възможността за здравословно отслабване.
Имунната ни система се нуждае от укрепване преди навлизане в зимата. Затова непременно трябва да се възползваме от огромното разнообразие от плодове и зеленчуци, които зареждат организма с ценни хранителни вещества и го подготвят за най-студения сезон. Най-хубавото е, че докато се грижите за здравето си, ще свалите няколко килограма с балансирано хранене.
За максимално улеснение предлагам 10 много полезни храни в 5 топ есенни комбинации. Ако ги включите в менюто си и наблягате предимно на тях, ще се изумите колко бързо ще свалите няколко килограма и най-важното, ще подсилите организма си за предстоящата зима.
• Тиква и орехи
• Зеле и моркови
• Ябълки и канела
• Спанак и черен пипер
• Зелен чай и джинджифил
Тиква и орехи
Тиквата е изключително богата на антиоксиданти, бета-каротен, фолиева киселина и витамин С. Тиквените семки също са много полезни – с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и минерали, особено цинк. Освен, че е идеален имуностимулант и е нискокалорична, тиквата овлажнява кожата.
Орехите са висококалорични, но до 30 г дневно ускоряват метаболизма и изгарянето на калории и зареждат с енергия. Съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, витамините А, С, Е, Р и от групата В, минералите магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк и желязо висококачествени белтъчини, антиоксиданти и фибри.
Зеле и моркови
Зелето е толкова нискокалорично, а същевременно истинска енергийна централа. Богато на минералите калций, желязо и мед, витамин С и бета-каротен. Подобрява храносмилането и предпазва от редица заболявания белите дробове и черния дроб. Помага при алергии и инфекции.
Морковите редовно присъстват в диетите и режимите за отслабване. Целулозата, която съдържат, прочиства организма от токсините, подобрява храносмилането и ускорява метаболизма. Богати на витамините А и С, морковите се борят със стреса, подсилват паметта и укрепват имунната система.
Ябълки и канела
Толкова вкусна и същевременно толкова здравословна комбинация. Ябълките са едни от най-силните антиоксиданти, предпазват от вируси, подобряват състоянието при инфекции и алергии. Изглаждат кожата и я подмладяват.
Канелата е универсална подправка, подходяща за сладки и солени ястия. Подобрява метаболизма и действа енергизиращо на организма. Бори се със сезонните вируси, като успокоява кашлицата и симптомите на настинка.
Спанак и черен пипер
Ниската калоричност на спанака, го прави много подходящ за сезонни диети. Същевременно съдържа огромни количества витамини (А, С и К) и минерали (калий, желязо, магнезий и калций), фибри и мощни антиоксиданти. Ускорява обмяната на веществата и прочиства токсините от организма.
Черният пипер е подправка, на която задължително трябва да обръщате внимание, особено през есента. Силно оръжие срещу настинка и грип, убиец на бактерии и вируси. Подобрява храносмилането и ускорява изгарянето на мазнини.
Зелен чай и джинджифил
Последната комбинация е перфектната сезонна напитка. Интересното е, че и зеленият чай, и джинджифилът, имат свойството термогенеза, т.е. отделяне на топлина. Термогенезата от една страна се бори с вирусите и настинките, а от друга подпомага отслабването. Зеленият чай ускорява изгарянето на мазнините и увеличава изразходването на калории. Джинджифилът засилва метаболизма с до 20%, разширява кръвоносните съдове и помага за прочистването на тялото от токсините.
За финал, не бих пропуснала да препоръчам често спортуване и активен начин на живот. Всеки хранителен съвет би бил излишен без тях.
И все пак, има храни, които са способни на чудеса с фигурата. Посочените пет двойки са едни от тях.