Около Коледа и Нова година е почти невъзможно да се опазите от трупането на излишни килограми, тъй като вкусните изкушения са навсякъде около нас.
Българинът обича да спазва християнския календар, но само в празничната му част, когато сяда на отрупана трапеза, а постите някак ги пропуска.
Как да се храним правилно през зимата, когато заради студеното време си стоим повече в къщи, движим се по-малко, присъствието на плодове и зеленчуци в менюто ни намалява, а и отвсякъде ни дебнат вируси и настинки?
Прилагането на диети в този сезон не е препоръчително, тъй като ще снижи имунитета и ще направи организма податлив на простуди и вируси.
Добрата зимна диета, както и диетата през останалите сезони на годината, трябва да бъде съобразена с основните принципи на здравословното хранене – прием на разнообразна и пълноценна храна - плодове и зеленчуци, хляб и други пълнозърнести продукти, нискомаслени мляко и млечни произведения, нетлъсто месо, риба, яйца, бобови храни.
Освен традиционните ябълки, пазарът е богат с портокали, мандарини, грейпфрут, киви и т.н. Дори да оставим настрана по-скъпите домати и краставици, можем спокойно да сложим в менюто си зеле, черна и бяла ряпа, моркови, гъби, лук, праз, чесън и дори някои нетрадиционни за българската кухня зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, китайско зеле, аспержи, артишок, които се предлагат в големите вериги магазини.
Пресните плодове и зеленчуци доставят на организма ни ценни витамини, минерални соли, антиоксиданти, влакнини изключително важни за поддържане на имунната ни система.
Месото, което е традиционно за нашата кухня през зимата е свинското. То трябва да се употребява за готвене, след като предварително се отстрани видимата мазнина.
Препоръчват се по-постните телешко, пилешко, пуешко (приготвени без кожата). Поне веднъж през седмицата на трапезата ни да има печена (не пържена) риба.
Приложими през зимата са и актуалните през последните години "белтъчни диети", които на практика включват в менюто ви само месо и зеленчуци. Те донякъде следват механизма на разделното хранене, при което организмът усвоява храната в по-ниска степен, като запазват чувството за ситост.
Белтъчните диети гарантират сваляне на 3-4 килограма от теглото за 10 дни, но не трябва да се прилагат по-продължително, тъй като натоварват прекомерно бъбреците и черния дроб и водят до промени във вътрешната среда на организма.
Най-подходящи за зимния период са топлите супи и чаят, тъй като атмосферните условия през този период водят до дехидратация, а поради това че му е студено, човек обикновено избягва да пие течности. Подходящи са зеленчуково-месни супи като телешко варено със зеленчуци, борш, пилешка, гъбена и др.
Богати на аминокиселини, витамини и влакнини, зеленчуково-месните супи са най-добрата подкрепа за напрегнатата ни през зимния сезон имунна система.
И накрая, за да имате свеж и здрав вид, не забравяйте физическата активност. Старайте се да направите поне 20-30 минути разходка на открито.
Предлагаме ви и примерно зимно балансирано и високовитаминозно обедно меню:
*Телешко варено (вижте чудесна рецепта за него ТУК)
*Парченце синьо сирене с пълнозърнест хляб и чаша червено вино
*Карпачо или портокал с канела (портокалът се обелва с голям остър нож до сочната тъкан, след което се нарязва на тънки филийки напречно; филийките се нареждат в плитка чиния, докато изцяло я покрият; поръсва се леко с канела).