Съвсем накратко ще разкажа за моята коледна украса, защото коледния дух и настроението, което витае вкъщи през целия месец декември е трудно да се опише с думи (поне за мен).
Коледа е най-любимия ми празник, винаги се изпълвам с блаженство и се радвам на всичко като малко дете.
С моя приятел последните три години винаги пътуваме в Европа, за да посетим някой коледен базар. Част от коледните играчки са купени от Австрия, Германия, Италия и Испания. Вече се заформя нещо като мини колекция :)
Обикновено поставям украсата вкъщи около 15 декември, от няколко години е една и съща, но винаги се добавят нови елементи от чаши и чинийки, до възглавнички и килимчета. Дори кученцето ми има коледна шапчица.
Отделям особено внимание на коледните сладкиши и курабийки, като внимателно преглеждам най-различни рецепти всяка година, за да добавя нещо ново, вкусно и интересно!
Преди години открих рецепта за уникални коледни курабийки, които смесват в себе си цялото ухание на Коледа, а се оказаха и много издръжливи. Правя ги всяка година, като голяма част от тях раздавам на приятели и близки.
Създадох си навика да изработвам ръчно малки подаръчета за приятели и това ми доставя голямо удоволствие. Тази година ще пробвам с полимерна глина да направя украса за елха!
А ето и рецептата за курабийките, специално за Edna.bg:
Необходими съставки:
1 кг брашно и още малко за поръсване
300 г студено краве масло, нарязано на кубчета
2 с.л. смлян джинджифил
2 с.л. смесена подправка (доминиращ вкус канела, добавки бахар, карамфил и мускатово орехче)*
1 с.л. сода
450 г кафява захар
3 големи яйца
225г мед
Начин на приготвяне
Пресейте половината брашно в купа и добавете маслото. Можете да разбъркате двете съставки в кухненски робот или да втриете маслото в брашното, докато се получат трохи.
Към трохите се добавя и останалото количество брашно, подправките, содата и щипка сол. Добавя се захарта и всичко се разбърква добре отново.
Отделно се разбиват яйцата с меда и се прибавят към сухата смес. С ръце омесете меко тесто .
Може да го използвате веднага, да го оставите в хладилника за няколко дни или да го замразите за по-дълъг период. Количеството е достатъчно за около 150-200 курабийки.
Фурната се загрява на 200 °С (180 °С с вентилатор), разточете тестото с дебелина 1-2 мм.
Изрязвате в желаните формички и ги подреждате в тава с хартия за печене.
Поставят се на високо ниво на фурната за 8-12 мин, докато станат златисто кафяви и твърди на допир. Оставете ги да се охладят за 3-5 мин.
Ако приберете курабийките в кутия ще запазят хрупкавата си текстура за 2-3 седмици, ако искате да омекнат леко ги оставете в купа в стаята.
*„Смесена подправка“ е традиционна английска смес от сладки подправки. Като термин се използва от 1828 година в готварските книги, за обозначаване на тази ароматна смес за овкусяване на сладкиши.
Продават се готови смесени подправки, където са дозирани вече канела, бахар и мускатово орехче (може да има и карамфил, и кардамон вътре). Но всеки може да дозира подправките според собствения си вкус и да експериментира.
Автор: В.