Когато обелите мандарина или портокал, казвате ли си, че ви мирише на Коледа? Със сигурност имате ухания, които ви навяват определени спомени. Това е едно от качеството на ароматите, така ценено в парфюмерийната индустрия.
Декемврийските празници също си имат традиционни миризми.
Ето и някои от най-популярните от тях
Цитруси
Цитрусовите плодове са някак характерни за зимата. Те изобилстват по пазарите и освен, че повечето от тях имат изключително силен и свеж аромат, са много полезни, поради високите си нива на витамин С и фибри.
Канела
Канелата има ясно изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат. Тя е най-често използваната коледна подправка и се продава на пръчки или смляна. Превъплъщенията ѝ в десерти, плодови салати, компоти, шоколадови сладки, кейкове, коктейли и греяно вино са многобройни. Използва се за ароматизиране на печива и е основна съставка в ароматите на меденките.
Ванилия
Естествената ванилия, която е различна от бялото прахче изкустевна есенция, която е най-разпространена, притежава привлекателен и силен аромат. Ванилията се използва основно в сладкарството – за ароматизиране на бонбони, кексове, ликьори и всякакви коледни сладкиши, а декемврийските празници минават под знака на чревоугодничеството, така че е нормално да се хапват повече десерти.
Джинджифил
Корените джинджифил имат силен приятен, сладникав аромат и лют вкус. Подходяща подправка са за десерти, сладка и мармалади, кейкове, и, разбира се – за джинджифиловите коледни сладки.
Какао
Или по-скоро казано горещ шоколад – традиционна стопляща напитка. Зимата със сигурност ще ви се стори по-топла, уютна и приятна с чаша горещ шоколад в ръка.
Какъвто и коледен аромат да изберете, добавете към него любов, защото Коледа е време не само да поглезим сетивата си с коледни аромати и вкусотии, но и да нахраним душите и сърцата си с обич и споделени мигове.
Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин ТУК >>>