Необходими продукти: (за 20 броя):
*400 г смляно месо (телешко/свинско)
*2/3 ч.ч. ориз
*1 глава лук
*50 г сланина
*1 с.л. свинска мас
*2 с.л. червен пипер
*1 1/2 с.л. чубрица
*черен пипер на вкус
*кимион на вкус *
*сол на вкус
*листата от 1-2 зелки
За млечния сос
*200 г кисело мляко
*2 яйца
За червения сос
*1 с.л. свинска мас
*1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
В сгорещената мазнина поставяме нарязаната на кубчета сланина и наситнения лук. След това добавяме ориза, запържваме го за няколко минути и прибавяме каймата.
Непрекъснато бъркаме сместа, за да може каймата да се раздроби на парченца.
Когато каймата е почти готова, овкусяваме с подправките, добавяме малко нарязано на ситно кисело зеле (от сърцевината на зелката или някое скъсано листо). Прибавяме 1 ч.ч. вода и готвим до абсорбирането й от ориза.
Целта не е оризът да се сготви, а просто леко да набъбне. Отместваме готовата плънка от котлона и пристъпваме към завиването на сармите.
Застиламе дъното на глинен гювеч с няколко зелеви листа. Вземаме листо, поставяме в него около 2 ч.л.от плънката и завиваме. Готовите сарми подреждаме в гювеча. След като подредим всички сарми, ги покриваме с няколко зелеви листа. Притискаме ги с чиния, доливаме около 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. вода. Количеството течност трябва да достига малко по-високо от средата на най-горния ред сарми.
Покриваме с капака и поставяме гювеча в студена фурна. Печем около 2 часа на 150 градуса.Освен в глинен съд можем да сварим сармите и в тенджера. В този случай, поставяме на дъното на тенджерата плоска чиния, която покриваме с няколко зелеви листа.
Редим готовите сарми върху чинията. След като отново покриваме сармите със зелеви листа и ги притискаме с друга чиния (чинията се захлюпва наобратно). Доливаме необходимото количество течност - максимумът е долният ръб на поставената чиния. Варим сармите на бавен огън. В никакъв случай не трябва да допускаме да врат бурно, защото може да се разпръснат.
Млечен сос
Приготвянето на млечния сос е най-трудоемката част. Разбиваме яйцата с вилица, добавяме киселото мляко и разбъркваме докато се хомогенизира сместа. Поставяме млечно-яйчения сос на котлон. Загряваме го на слаба към умерена степен и варим соса при непрекъснато разбъркване в една посока (обикновено по часовниковата стрелка). Много е важно да не спираме да бъркаме, докато не се сгъсти соса, защото ще се пресече. Сгъстяването на соса обикновено се постига за около 15-20 минути.
Готовият млечен сос разреждаме с малко от соса, в който са врели сармите.
Червен сос
Червеният сос се приготвя много бързо и лесно, но се изисква внимание, за да не прегорим червения пипер. За приготвянето на соса разтопяваме свинската мас и в нея запържваме червения пипер. При сервиране, поставяме сарми в приготвената за целта чиния, заливаме ги с няколко супени лъжици от белия сос и с малко от червения сос.