Необходими продукти за 8 порции:
1 кисела зелка
250 г свинска кайма
1 ч. ч. ориз
2 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
5 с. л. олио
1 морков
1 глава лук
1 ч. л. сух магданоз (1 с. л. пресен)
1 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в тенджера със сгорещеното олио за около минута. Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3–4 минути, докато оризът стане стъклен.
2. Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се залива с 1 ч. ч. вряла вода. Посолява се и плънката се задушава на тих огън, докато оризът поеме течността. Подправя се с магданоза, чубрицата, черен пипер и доматеното пюре. Добавя се каймата и се разбърква добре, за да стане на трохи, след което се оттегля от огъня.
3. Листата на киселото зеле се отделят внимателно и им се отстранява кочанът. В основата на всяко листо се поставят по 1–2 с. л. от плънката в зависимост от големината на листата и се завиват сарми.
4. На дъното на дълбока тенджера се слагат зелевите кочани и няколко листа така, че да се покрие дъното. Върху тях се подреждат сармите със загънатата част надолу и се заливат с равни части зелев сок и вода, колкото да ги покрие. Сармите се затискат с чиния и тенджерата се поставя на огъня. Когато течността кипне, огънят се намалява и ястието се задушава още около 20–25 минути.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!