Има много варианти на коледни сладки, но със сигурност няма да сбъркате, ако се спрете на този.
Атрактивният външен вид се допълва с превъзходен вкус, който ще очарова и малки, и големи.
Необходими продукти за 50 броя:
250 г меко краве масло
150 г пудра захар
1 яйце
400 г брашно
1 ч. ч. ситно нарязан шамфъстък
1 с. л. настъргана кора от лайм или лимон
За глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
1-2 с. л. сок от лайм или лимон
1 ч. л. фино настъргана кора от лайм или лимон
сладкарски шрифт или бои за украса
Начин на приготвяне:
1. Маслото се разива със захарта, след което се добавя яйцето. Сипват се брашното, ядките и кората от лайм. Бързо се оформя тесто, което се слагаза един час в хладилника.
2. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 5 мм. Изрязват се сладки с различни форми, които се пекат върху хартия за печене в загрята фурна на 180°С за 8-10 мин. Изваждат се и се охлаждат.
3. Захарта се разбива със сока и кората от лайм. Ако е необходимо, се добавя още сок и захар. Глазурата трябва де е толкова гъста, че да покрива обратната страна на лъжицата. Може да се оцвети със сладкарски бои.
Сладките се намазват с глазурата и се оставят да изсъхнат, след което се украсяват.