Необходими продукти:
6 броя яйца
1 брой бакпулвер
2 пакетчета пшенично нишесте
1 прахче или есенция ванилия
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. захар за сиропа
2 ч.ч., вода за сиропа
1 л прясно мляко
За крема
1 ч.ч. захар
4 броя яйца - белтъци и жълтъци
6 - 7 с.л. с връх брашно
40 г царевично нишесте
настъргана лимонова кора
1 ч.л. ванилов екстракт
100-150 мл вода за разтваряне на брашното и нишестето
Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците за блата и постепенно добавете захарта и бийте до побеляване. Добавете нишестетата, предварително смесени с бакпулвера. Накрая прибавете ванилията и предварително разбитите на сняг белтъци.
Сместа се сипва в намазнена и леко набрашнена тава, разбърква се добре и се пече в умерена фурна до готовност. Готовият блат се дели на 2 отделни, които се сиропират със сиропа, приготвен от кипнатите заедно вода и захар.
За крема разбийте жълтъците и белтъците отделно. Сложете прясното мляко със захарта да кипне. Разтворете нишестето и брашното във водата и щом се разтворят, ги добавете към жълтъците при непрекъснато биене. Тази смес сипете към прясното мляко, като биете с миксера.
Сипете ванилията и лимонената кора и бъркайте с тел, докато крема се сгъсти хубаво. Оставете го да се охлади и го разбъркайте с разбитите на сняг белтъци. Слепете напоените блатове с този крем. Отгоре намажете тортата обилно с крем и направете украса по желание.