Необходими продукти:
7 г суха мая
100 г захар
250 мл. прясно мляко
2 яйца
200 г краве масло (+още малко за намазване отгоре)
750 г брашно
щипка сол
2 ванилии
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче
180 г накиснати стафиди в ром или коняк
60 г счукани бадеми
60 г сушени кайсии
100 г сушени червени боровинки
1/2 ч.л. лимонови корички
1/2 ч.л. портокалови корички
120 г марципан
Начин на приготвяне:
Сложете в купа маята, 1 ч.л. от захарта и добавете затоплено, но не вряло прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрана, докато шупне.
В друга купа разбийте яйцата. Отделно стопете и охладете маслото.
В дълбока купа пресейте брашното и го смесете с подправките, солта и ванилията. Направете кладенче по средата и излейте маята с прясното мляко, стопеното и охладено масло и разбитите яйца. Омесете тесто или го разбийте с приставка за тесто на стационарен миксер за няколко минути.
Прехвърлете на плота и го разстелете. Добавете лимоновите и портокалови корички, отцедените, накиснати стафиди, сушените боровинки (ако желаете и тях можете да накиснете предварително), счуканите, не на много ситно, бадеми и нарязани сушени кайсии. Размесете добре тестото, така че да ги разпределите равномерно.
Прехвърлете го в купа, покрийте с фолио и оставете тестото да втаса за 2 часа.
Омесете го отново няколко пъти, след това го разстелете на работния плот във формата на овал и натрошете отгоре марципан.
Прихлупете единия край по дължина, така че да покрие марципана и леко го прещипете.
Сложете го в тава, покрита с хартия за печене, и го покрийте с фолио да втаса повторно за още 1 час.
Загрейте фурната на 180 градуса. След това го изпечете за един час и ако е необходимо проверете с клечка и допечете за още 10 минути.
Намажете топлия щолен обилно с масло и поръсете с пудра захар.
Охладете го напълно. Поръсете го обилно с пудра захар и разрежете на филии.
Можете да го увиете във фолио и да го съхраните в кутия или плик на хладно до Коледа.