Необходими продукти:
400 г кори
150 мл олио
70 г краве масло
1 чаена чаша едро смлени орехи
настъргана кора на 1 лимон
2 праха ванилия
сока на един лимон, а може и 1 чаена лъжичка лимонена кисилина
За сиропа:
3 чаена чаша захар
2 чаени чаши вода - вместимост от 250 г
две ванилии
сок от един лимон или лимонената кисилина
Начин на приготвяне:
Корите се поставят на твърдо място, за да могат да се режат и да не наранят кухненския плот. Парчетата се оформят с шаблон, широк 8 см и дълъг колкото е листът. Първо с шаблона се оформят четирите края на листите, както са наложени един въху друг. След това пак с шаблона, се режат парчетата баклава - 8 см на 8 см, да се образуват квадрати.
Внимателно взимаме едно парченце от нарязаните и с лъжица слагаме орехи, които са омешени с настърганата кора лимон. Прегъваме парченцето на две като образувасе триъгалник. Нареждат се в тавичката, малко е трудно, но пък много красиво.
Започва се от средата на тавичката, но не от центъра, а от горе на долу. Слага се парченцето и отгоре се притиска с дръжката на нож за хранене, за да не се отваря парчето и се поръсва с орехите (не е желателно да има орехи на дъното на тавичката, обгрят и придават лош вкус на баклавата).
След това се слага второто парче, но с гръбчето така, че двете да се допират. Продължава се на долу до края на тавата, после вече се показва къде да сложите другите парчета.
Следваща стъпка - загряваме олиото, но да не е много горищо, че да не се запържат корите, с лъжица сипваме отгоре на всяко парченце, докато свърши, и все пак преценете - ако ви се види много, не го слагайте всичкото, но олиото трябва да е дръпнато от котлона.
После разтапяме кравето масло, но трябва внимателно да се отстрани пяната, която се образува отгоре на маслото, защото при печенето тя изгаря и баклавата изглежда сякаш е посипана с смляно кафе.
Пече се на 180-200 градуса до зачервяване. Сварява се сиропа от захарта и водата. След като заври, се оставя да ври пет минути, слага се ванилията и изцедения лимон и започва да се залива вече студената баклава (горещ сироп-студена баклава).
Сиропът е на намален котлон и ври тихо. Загребва се с лъжица и се залива парчинце по парченце - първо с по-редкия сироп и накрая с по-гъстия, за да се погучи гланцът, който се вижда на снимката. Оставя се да престои поне едно динонощие.
Рецептата за баклава е специално предоставена на Edna.bg от Тодорка Рачева