Остава малко повече от месец до Коледа, затова ни бе любопитно да разберем как отделните нации празнуват този толкова обичан празник и ето какво открихме.
Великобритания
На Острова коледната трапеза не минава без печена пуйка, гъска или пиле с гарнитура от боровинков сос, варени картофи и брюкселско зеле. Сливовият пай пък е сред любимите десерти на англичаните, особено по това време на годината.
САЩ
Основното ястие на американците за Коледа е печена пуйка, телешко или шунка. За предястие най-често се консумират варена царевица, зелен фасул, картофено пюре и отново сос от боровинки. Всеки щат си има фаворит за десерт, а най-редовно поднасяните са: тиквен, морковен, ябълков пай, както и курабийки.
Мексико
В този район на почит са салатите с екзотични плодове, а сред основните блюда почти винаги присъства т.нар. "Посоле" (или супа на маите), сготвена от свинско или телешко месо, овкусено със солидна доза чили сос. Сред сладките коледни изкушения най-обичанo от мексиканците е тортилята със захар и канела.
Бразилия
Жителите на най-голямата латиноамериканска държава също както американците и англичаните залагат на печената пуйка, гарнирана с пресни зеленчуци и бразилски орехи. Отделно се сервира и ориз с шунка, а в някои региони на Бразилия предпочитат запечено свинско, пилешко и дори рибa. Десертите варират от лимонови тарталети и пайове до шоколадови сладки и торти.
Дания
В тази толкова подредена, спокойна и хармонична европейска държава традиционно се сервира печено свинско, патешко или гъше месо с гарнитура от червено зеле и картофи. Любителите на сладките храни ще открият традиционния датски оризов пудинг с филирани бадеми, ванилия, сметана и черешова заливка, който е неизменна част от коледния кулинарен дух на Дания.
Франция
Изтънчените апетитни коледни предпочитания на французите не минават без патешки дроб, стриди, пушена сьомга и лобстер. Десертът е запазена територия за традиционния френски шоколадов кейк "Bûche de Noël", украсен с малини.
Австралия
Жителите й обичат да празнуват Коледа на плажа, заради целогодишно топлото време, а на масата им най-често ще открием месо от глиган на скара или запечено пилешко и пуешко филе. Десертът най-често е представен от целувчени сладки и сезонни плодове като манго и череши.
Италия
При тях всичко се подчинява на рибните и морски специалитети, като традиционно жителите на Ботуша приготвят седем различни ястия с риба и морски дарове, сготвени със зехтин. За ордьоври на коледната трапеза редовно се сервират антипасти с мариновани зеленчуци и различни видове сирена, а също и салата от варени скариди, рачешко месо, свежи билки и лимон.