Прекрасна рецепта за греяно вино, която е с явно скандинавско влияние.
Необходими продукти:
1 бутилка плодово червено вино
1 ч. ч. порто или мадейра
7 зърна кардамон
7 карамфилчета
2 пръчки канела
3-4 резена джинджифил
1 пръчка ванилия
1 шепа стафиди
1 ч. ч. белени бадеми
15 см лента портокалова кора
3 с. л. мед
3 с. л. кафява захар
½ ч. ч. водка
Начин на приготвяне:
1. Кората от портокал се набожда с карамфилчетата.
2. Смесват се всички съставки без водката и всичко се загрява бавно, докато течността „зашуми”. Оставя се да постои, похлупена, за 1 час.
3. Преди да се поднесе, се загрява, без да завира, добавя се водката и се налива в чаши. Във всяка чаша трябва да има по няколко бадема и стафиди.
от Ивелина Иванова