Апетитни сарми

сарми
Снимка: Thinkstock

Необходими продукти:
1 кисела зелка

За плънката:
около 1 кг свинско месо (врат или гърди)
1 чаена чаша ориз
половин пресен среден домат (обелен и ситно нарязан)
1 морков
1 яйце
1 голяма глава кромид лук (ситно нарязан)
1 стрък праз лук (бялата му част, ситно нарязана)
малко корен от целина (настърган)
1 супена лъжица лютеница
черен пипер
сух риган (или чубрица)
сол на вкус

За соса:
1 пресен домат (обелен и ситно нарязан)
1 супена лъжица лютеница
1 супена лъжица хубав, сладък червен пипер
брашно (според размера на тавата и необходимия сос, приблизително 2 супени лъжици)
зехтин
сух риган
3-4 скилидки чесън (счукан)
сол на вкус
захар (за баланс на киселинността)
вода (около 3 чаени чаши)

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на ситни кубчета. Нарежете и всички останали продукти (морковите на кубчета, лука, домата и праза - на ситно). Смесете всички съставки за плънката и ги разбъркайте много добре. Ако решите да запържите плънката, сложете яйцето накрая, когато плънката изстине.

Пригответе соса като запържите брашното и червения пипер, после добавете ситно нарязания домат и лютеницата, постепенно долейте водата. Намалете котлона, прибавете всички останали съставки за соса, овкусете със сол и захар (според вашия вкус) и изключете котлона.

Завийте плънката за сармите в листа кисело зеле и ги полейте със соса. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 1,30-2,00 часа на 200 градуса. По желание можете да сервирате готовото ястие с прясна целина или магданоз.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти