Здравейте, всяка година правя коледни сладки, но наскоро открих тази рецепта, която ми стана любима
Необходими продукти:
280 г брашно
100 г захар
2 яйца
50 мл зехтин
2 с.л. прясно мляко
кората от 2 портокала
2 с.л. бакпулвер
2 с.л. какао
2 ч.л. канела
1 ч.л. карамфил
1 щипка бахар - аз използвам всеки път различни коледни подправки като джинджифил, звезден анасон, кардамон
За глазурата:
250 г пудра захар
40 мл сок от портокал
1 с.л. портокалов ликьор, става и с други видове, даже и с ром
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със захарта, какаото, канелата, бахара, карамфила и бакпулвера. Добавя се настърганата портокалова кора и се разбърква. Прибавят се зехтинът, млякото и яйцата и се разбърква отново.
Оформя се тесто на топка и се увива във фолио, престоява в хладилник 30 мин. След тва се разточва върху набрашнен плот с дебелина 1,5 - 2 см. Може да се изреже с различни формички или да се нареже на ромбове. Пекат се на 170 градуса (моята фурна е без вентилатор) за 6-7 мин (не повече) и се охлаждат върху решетка.
Глазурата се приготвя като се смесват портокаловият сок и ликьорът с пресятата пудра захар. Сладките се покриват с глазурата и се оставят да изсъхнат. Съхранявам ги в метална кутия.
Рецептата ни е изпратена от Нели Ангелова
Включeте се и вие в новата коледна игра на Edna.bg и спечелете страхотен подарък!
Прочетете още: