Здравейте! Това е любимата питка на семейството ни. С нея коледната трапеза грейва като слънце.
С удоволствие споделям рецептата, за да украси и вашите трапези.
Необходими продукти:
1 кубче мая от 30 гр.
1 с.л. захар
150 мл. прясно мляко
150 мл. вода
4 яйца
около 1 кг. брашно
1 ч.л. сол
сусам за поръсване
около 100 гр. мазнина (може чисто масло или смес от масло с олио)
Начин на приготвяне:
Маята със захарта, водата (леко топла) и малко брашно (за да се получи рядка каша) се разбъркват и се оставят да престоят около 15 мин.
3 яйца и 1 белтък (жълтъкът на яйцето го оставяме за намазване) се разбиват, добавят се прясното мляко (леко стоплено), престоялата 15 минути каша, маята и солта.
Омесва се с брашното на ръка или в хлебопекарна до получаване на меко, еластично тесто. Тестото преседява на топло от 30 минути до 1 час (да удвои обема си).
Готовото тесто се разделя на 5 топки.
Първата топка се поставя цяла в средата или се разточва на кора, която се намазва с мазнина, разделя се на кръст и всяко от четирите парчета се прегъва на две, завива като охлювче и слага в центъра на тавата за печене (намазана предварително с олио).
Четирите топки се разточват на кори с диаметър 30-40 см., които се намазват с мазнина и се слагат една върху друга (последната не се маже с мазнина).
Сглобените заедно кори се точат, докато размерът им се увеличи до 50 см. Получената голяма кора се намазва с мазнина и се разрязва на 16 еднакви парчета (като торта).
Всяко парче се навива на руло от острия към дебелия край и се подреждат около центъра.
Питката втасва 1 час, намазва се с оставения жълтък, разреден с малко вода (около 1 ч.л.), поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути.
По средата на печенето, след като се зачерви, се покрива с хартия да не потъмнява много.
Да ви е сладко и весели празници!
Рецептата ни изпрати Калина Пеева
Вижте още кулинарни идеи, подходящи за коледната трапеза: