Поредната впечатляваща рецепта, изпратена ни от наш читател за участие в новата коледна игра на Edna.bg! Включете се и вие
Няма коледна трапеза без питка. Ето нашата любима рецепта, с която посрещаме всеки значим празник:
Необходими продукти:
1 ч. чаша топло прясно мляко
1 ч. чаша топла вода
1 ч. чаша разтопено краве масло
2 с.л. захар
1 кубче мая (или 2 пак. суха мая)
1 ч.л. сол
Близо 1 кг брашно
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Кубчето мая със захарта се разтварят в топла вода. Ако се ползва суха мая, се сипва в кладенче директно в пресятото брашно, добавя се захарта и топлата вода и се разтваря. Солта се слага в пресятото брашно, но в никакъв случай в маята. Добавят се чашите топла вода, мляко и разтопено масло и сместа започва да се бърка като се добавя постепенно брашно.
За да се събере сместа на топка, започва да се меси. Получава се меко тесто. Разрязва се на няколко по-малки топки, всяка от които се разточва на кръг, който се нарязва на триъгълници. В триъгълниците се поставя натрошено сирене и се завиват на кифлички.
Редят се в намаслена тава, която се поставя в средата на фурна, загрята на 50-75 градуса. След около 30 мин. питката трябва да е удвоила обема си. Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио и се поръсва по желание със сусамово, мак или кристали морска сол.
Пече се около 40-50 мин., докато по прокараната през питката клечка спре да остава тесто. Намазва се с масло и се оставя да изстине в тавата, след което се вади (иначе питката ще се "запоти").
Да ви е сладко и весела Коледа!
Рецептата е изпратена от Галина Григорова
Прочетете още:
Коледни сарми със стафиди в гювеч