Още от малка за мен един от многобройните символи (и аромати) на Коледа са меденките на баба.
Обичам аромата на домашни меденки, канела и портокалово ухание.... Впоследствие, когато пораснах, аз самата се научих да приготвям така любимите ми и специални меденки и това стана като една от традициите, които спазвам всяка година през този празничен месец!
Изпращам ви любимата ми рецепта, научена от баба:
Необходими продукти:
2-3 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша мед
2/3 ч. чаша олио
2-3 ч. лъжички канела
1 ч. лъжичка сода бикарбонат
1 бакпулвер
2.с.л оцет
3 -4 ч.чаши брашно
Шипков мармалад
Начин на приготвяне:
Смесваме всички продукти, омесваме средно меко тесто.
Разстиламе тестото и с подходяща чаша изрязваме кръгчета от тестото.
Поставяме така оформените меденки в тава, предварително намазана с мазнина, поставяме ги на подходящо разстояние една от друга, защото имат опасност да залепнат една за друга.
Печем ги в силно загрята фурна за около 10-тина минути. Меденките не трябва да стават кафеникави, защото в този случай ще останат твърди.
Още докато са топли, слепяме меденките две по две с помощта на шипков мармалад. Оставяме ги да изстинат и да престоят няколко дни.
Ако имаме търпение да ги изчакаме достатъчно - те стават меки и чудесни за хапване!
Рецептата ни изпрати нашата читателка Христина Христова
Вижте още кулинарни идеи, подходящи за коледната трапеза: