Необходими продукти:
(посочените дози са за 35 звездички)
3 белтъка
щипка сол
275 г пудра захар
450 г фино смлени бланширани бадеми
1 чаена лъжица канела
щипка смлян карамфил
50 г брашно
Начин на приготвяне:
Фурната се нагрява на 150°C.
Белтъците и солта се разбиват с миксер докато побелеят и започнат да стават обемни. По малко се добавя захарта и разбиването продължава докато сместа стане плътна и лъскава. От тази смес се заделят 100 грама за декорация.
Отделно се смесват смлените бадеми, подправките и брашното. Добавят се към белтъчната смес и се разбъркват докато се получи тесто.
Тестото се разточва между два листа стреч фолио или хартия за печене на дебелина 5 мм. Горното фолио или хартия се отстраняват и от тестото се изрязват звезди.
Тестото е леко лепкаво, затова е необходимо формичката, с която се изрязват звездите да се намокря често във вода. За по-голямо удобство и при наличие на повече време, разточеното тесто може да се остави в хладилник от 2 до 4 часа. Така ще стегне и от него ще се изрязват по-лесно звездите.
Звездите се подреждат в тава върху хартия за печене. Повърхността им се намазва с отделените разбити белтъци. За по-фин контур може да се използва сладкарски пош с тънък кръгъл накрайник и след нанасянето на контура, вътрешността се запълва и изравнява.
Тавата със сладките се поставя на най-долното ниво, в предварително нагрятата фурна на 150°C. Пекат се за 15 минути. Повърхността им трябва да се запази бяла.
Изпечените сладки се прехвърлят върху решетка и се оставят да изстинат напълно.
Желая Ви весели празници!
Рецептата ни е изпратена от Велизара Калева.
Включeте се и вие в новата коледна игра на Edna.bg и спечелете страхотен подарък!
Прочетете още:
Шоколадови мъфини с аромат на кафе, ванилия и канела