Ще направим едно кратко кулинарно околосветско пътешествие, за да разберем какви са традиционните ястия, присъстващи на коледните и новогодишни трапези, пише "Gotvach.bg".
* В Япония посрещането на Нова година не минава без студени предястия, които са символ на емоции и успехи. Варената риба е знак за спокойствие, бобът - за здраве, а хайверът - за щастие.
* Във Франция на коледната и новогодишна трапеза присъства задължително печена пуйка. В тези дни се сервира пастет от гъши дроб, стриди, сирене и шампанско.
* В Австрия пък съществува поверие, че на коледната и новогодишна маса не трябва да има печена птица, тъй като така "ще отлети и щастието". Затова път на трапезата задължително се сервира хляб, който символизира обединението в семейството.
* В Испания и Португалия точно в полунощ на Нова година се изяждат дванадесет зърна грозде, а испанците задължително приготвят супа от морски дарове, печено прасенце или агънце. Десертът пък включва бадемова супа, оризова каша или медена халва.
* В Италия на Нова година също се поднася грозде, както и ядки, леща и рибни специалитети. Прави се и дзампоне - свински бут, сварен в кожена торба, а също и празничен салам.
* В Полша и Украйна на Бъдни вечер се сервират дванадесет ястия. Месо не се разрешава, но се консумира обилно количество риба, най-вече пълнена с елда.
* В Англия на Коледа се приготвя традиционният сливов пудинг, който се поднася фламбиран, както и пълнена пуйка със сос от френско грозде.
* В Шотландия, Ирландия и Уелс на Коледа похапват печена гъска или прасенце.
* В САЩ традиционният коледен обяд не минава без пълнена пуйка със сирене, сини сливи, чесън, боб, гъби, ябълки и зеле. Гарнитурата е картофено пюре, варена царевица и брюкселско зеле.
* В Холандия на Коледа се сервира еленско и заешко месо, в Белгия държат на телешкия салам с трюфели и месото от диво прасе, докато в Люксембург залагат на кървавица и ябълки.