Празници са! Нормално е всички да се поотпускаме през месец декември и да нарушаваме диетата си.
Освен това по стара традиция, ние българите, празнуваме винаги с богата трапеза. Престиж за всяка домакиня е да приготви колкото може повече и вкусни ястия. И разбира се, в големи количества, защото винаги съществува опасение, че може да не стигне.
Всичко това се отразява добре на стомаха и небцето ни, но съсипва талията и самочувствието.
Затова е редно да спазвате поне няколко ограничения, за да избегнете излишното трупане на килограми.
Като начало използвайте възможно най-малко мазнини при приготвяне на ястията. Изберете постни меса, а ако ги мариновате преди кулинарната обработка, те ще станат крехки и много вкусни. Изпитан ефект има марината с лимонов сок, мед, малко алкохол (водка) и подправки на вкус.
Избягвайте пърженето. Месото може да изпечете завито във фолио или да приготвите в специалните тигани за готвене без мазнина.
Зеленчуците пригответе леко сварени или задушени. Вместо маслена или сметанова торта, пригответе десерт на базата на кисело мляко, плодова салата, желирани плодове или лек плодов десерт.
Ограничете растителните храни, които образуват газове в червата. Най-рискови са, както вероятно знаете, боба, лещата, зелето, праз лука. При приготвянето на храните използвайте копър, босилек, чубрица, ким, кориандър, кимион - те намаляват газообразуването и облекчават състоянието при вече възникнали проблеми от такова естество.
След обилна празнична вечеря най-добре е да направите един разтоварващ ден. Пийте повече течности - 1 литър и половина-2 литра - препоръчваме ви айрян, по една чаша през няколко часа.
Още съвети как да се справите с преяждането, може да прочетете тук. И все пак се замислете, че е много по-важно какво ядете и колко спортувате между Нова година и Коледа, а не дали сте преяли между Коледа и Нова година ;)