Малките детайли могат да помогнат на всяка домакиня да превърне коледната трапеза в незабравим празник за сетивата.
Това съвсем не безоснователно твърди професорът по експериментална психология от Оксфордския университет Чарлз Спенс, цитиран от в. „Дейли телеграф“.
Дори и домакинята да не е изкусна готвачка, музиката, приборите, чиниите, чашите и свещите могат да променят възприемането на храната (вижте едни от най-красивите коледни трапези ТУК).
Гостите ще харесат повече брюкселското зеле, ако слушат сладникави мелодии, като изпълненията на мецосопраното Катрин Дженкинс, твърди професорът.
Всъщност, всяка класическа музика ще придаде по-добро качество на храната.
Това е много ефикасен начин да подобряване на усещанията на гостите, когато семейният бюджет е наложил ограничения.
Коледните песни и свещите също допринасят за атмосферата. Те ще подсилят празничността и гостите ще се наслаждават повече на храната.
Теглото на приборите е много важно. Тежките ножове и вилици ще подмамят гостите, че опитват най-фини ястия. Ако напитките са сервирани в по-тежки чаши, ефектът ще е същият.
Споделянето на храната с любими хора също подобрява вкуса и. Ако храната бъде подредена добре, а не просто сипана в чиниите, гостите също ще останат с усещане за нещо скъпо и специално.
Добре е да се избягва асиметричността, защото хората предпочитат симетричност в чиниите.
Домакините, които се притесняват гостите им да не напълнеят, могат да сервират храната в червени чинии. Така те ще ядат по-малко, защото цветът изпраща несъзнателен предупредителен сигнал до мозъка.
Зелените чинии ще намалят горчивия привкус на някои зеленчуци. Това е полезно за родители, които искат децата им да се хранят по-здравословно.
Ако десертът бъде сервиран върху бяла чиния, вкусът му ще е по-сладък. Така може да бъде намалена до 10% захарта при готвенето му, без да пострада вкусът.
Червеното вино ще има по-плодов вкус в червени чаши, а бялото ще е по-свежо при зелено осветление.
Шампанското е с най-добър вкус, ако бъде сервирано в чаши за бяло вино, показа неотдавнашно изследване.
Проф. Спенс препоръчва декорация, която предизвиква коледна носталгия. Това може да се постигне с аромат на бор, канела или с истинско коледно дърво.