Малко преди да стане време да се приготвя вечерята, ще ви споделим една интересна рецепта за направата на вкусна разядка. Техниката е щедро споделена от Zdravduh.com и е съвсем лесна за изпълнение.
Става дума за така нареченото "чътни", което произхожда от индийската кухня, а освен това присъства и на английската трапеза. Вкусът му е хем сладък, хем кисел, хем леко пикантен. Много добре се комбинира със сирене и месо.
Може да бъда приготвено от различни плодове като сини сливи и ябълки, но често към тях се прибавят и зеленчуци - лук, домати, чушки и др. Експериментирайте спокойно според вашия вкус.
Ето и рецептата.
Нужни продукти:
1 кг. обелени и нарязани зрели домати
750 г обелени, изчистени и нарязани ябълки
375 г захар
250 г нарязан на кубчета лук
250 г стафиди
350 мл ябълков оцет
1 наситно нарязана зелена чушка
2 ч. л. сол
1/2 ч.л. сух джинджифил
По желание:
5-6 семенца кардамон
2-3 с.л. синапено семе (семето, от което се приготвя горчицата - mustard seeds)
1 с.л. лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Всички продукти се нарязват на кубчета, слагат се в голяма тенджера на котлона. Прибавят се захарта и оцета, а малко след това и подправките. Сместа ври, докато се сгъсти и омекне. Изчакайте да изстине, напълнете в стерилизирани бурканчета и запечатайте.
Съвет: Подправката кардамон и синапеното семе не са задължителни, но те придават особено очарование на чътнито. Това са индийски подправки, които трудно можете да намерите в България. Опитайте в индийските магазинчета.