Всеки сегмент от домакинската работа има основни правила, а подправките не правят изключение.
При тях тези закони са свързани не само с правилното им използване към различните ястия, но и с адекватното им съхранение.
Основните правила при съхранение на подправките са да не ги оставяте на топло и огряти от слънчевата светлина места.
Най-добре е да бъдат съхранявани в тъмни шкафове със средна температура и ниска влажност.
Друг фактор, който влияе за качеството на подправките, са миризмите в кухнята. Необходимо е да прибирате подправките в отделни съдове, които имат капак и са непрозрачни – да бъдат отваряни тогава, когато е необходимо да се използват.
Ако сте свикнали да прибирате всички видове подправки, които имате, на едно и също място, в един съд, то тогава вероятно сте обърнали внимание, че която и от подправките да добавите към ястие, всички имат един и същ смесен и объркан вкус. Държейки ги на едно и също място, се изгубва смисълът от използването им.
Както знаем, повечето подправки се предлагат на пазара в два варианта – готови, стрити на прах, и такива, които сами трябва да си приготвим в необходимото за кулинарната ни цел състояние. Можем да намерим ванилия, канела, индийско орехче, черен пипер на зърна или пръчици и да ги настържем непосредствено преди използване – така ароматът е доста по-силен.
Ако в дома си отглеждате различни подправки, след откъсването им можете да ги съхраните по няколко начина. Добре познат е вариантът сушене. Връзвате на снопче подправката и я оставяте на проветриво и сухо място, докато изсъхне.
Друг практичен метод е разстилането на подправката върху вестник и покриването с друг, след което се оставя да изсъхне (вкъщи или на терасата). Накрая се прибира в буркани или кутии. По този начин се сушат и билки.
При тази техника обаче има риск съответната подправка да влезе в контакт с влагата. Затова периодично трябва да се проверява и размества.
Ако решите, пресните подправки можете да съхранявате и във фризер – предварително измити и нарязани, след което прибрани в кутии или торбички.