Да сготвим ориз понякога изглежда съвсем лесна задача, но в конкретни ситуации може да се окаже и доста трудоемко занимание.
Дали времето за готвене е достатъчно? Дали водата в ориза е достатъчно? Все въпроси, които всяка Edna домакиня си задава при всяка подготовка на ястие с ориз...
Но ето, че има и доста по-опростен и спестяващ време начин за обработка и варене на ориз... в микровълнова печка.
Техниката можете да проследите нагледно в следващите редове, а за изпълнението ѝ ще са ви необходими, ориз, вода и олио.
Отделете настрана една мерителна чаша ориз.
В съд, подходящ за готвене в микровълнова фурна, добавете вода, равна на количеството на 3 мерителни чаши, като тази, в която сте отсипали ориза.
Добавете и една супена лъжица олио или масло.
По желание можете да включите и кубче пилешки бульон.
В края на процедурата по подготовката на ястието прибавете и ориза и разбъркайте.
Сложете съда в микровълновата печка. Варете ориза във фурната за 10 минути на пълна мощност, без капак.
След това покрийте ястието с капак и варете още 30 минути на 50% от мощността на микровълновата фурна.
Когато времето изтече, оставете ориза още 10 минути в микровълновата на затворен капак, без да я отваряте.
След това извадете ориза, добавете подправки по избор и сервирайте.