Царевицата е много вкусна и полезна, а ако сте на плажа, със сигурност около вас постоянно минават момчета с огромна тенджера в ръце, пълна с варена царевица.
Ние пък ви предлагаме още няколко начина, по които може да си приготвяте бързи и вкусни ястия.
Царевична салата
Това е вкусна и засищаща салата, която спокойно може да мине и за основно ястие, особено ако добавите в нея риба тон. Начинът на приготвяне е много лесен – отделяте зърната от кочана и ги сварявате в подсолена вода, в която може да добавите домати – настъргани или от консерва.
Друг лесен начин за приготвяне на царевични зърна, може да прочетете тук. В допълнение на царевичната салата може да добавите парчета авокадо или риба тон.
Царевица на грил с чили и кашкавал
Рецептата е лесна – царевицата се пече на фурна или на грил, като малко преди да стане готова я намазвате със сос от майонеза, сок от лайм, малко босилек, щедра щипка чили и настърган кашкавал или по желание сирене.
Царевична супа
Може би ви се струва малко необичайно ястие, но е много вкусно. Приготвя се общо взето като нормална супа – запържвате в зехтин ситно нарязан лук, докато не стане прозрачен, добавяте зеленчуков (може и пилешки) бульон, царевични зърна около 300 г и подправки като босилек, сол и черен пипер. Вода слагате на око. След като вече царевицата е сварена, добавяте малко заквасена сметана (приблизително 4 лъжици) и оставяте да поври за още няколко минути. След това може да пасирате с блендер и да добавите червена чушка за цвят, аромат и вкус.
Освен в кухнята обаче царевицата влиза в употреба и в козметиката. Може да си припомняте рецептите за красота, които сме ви давали, тук.