В печен вариант
Измийте кестените, подсушете ги добре. С остър нож направете кръстовиден срез в горната им част. Бъдете внимателни, кората е гладка и твърда и ножът лесно може да отскочи.
Загрейте фурната до 220 градуса. Поставете кестените в тавичка и ги запечете за около 20 минути, докато кората започне да се отлепва и да се завива при отвора. Извадете ги от печката, оставете да се охладят леко и след това ги обелете.
Във варен вид
Поставете ги във вряща вода и варете около половин час (или до пълното омекване на кестените). Нека леко изстинат и ги обелете още горещи. Ако ще използвате кестените за солени ястия, може вместо във вода да ги варите в бульон.
В сладък вид
Кестените се варят само 5-10 минути и се обелват още топли. На огъня се загряват равни количества масло и захар, докато сместа стане светло кафява. Прибавят се кестените с малко от водата, в която са врели. Цялата смес ври още 20 минути.