Вярно е, че в последните дни времето не е особено топло и майско, но лятото няма да ни избяга. Хубавото време предстои, както и дългите разходки и забавленията с приятели в късните топли нощи.
Днес ви предлагаме една забавна техника как да си приготвите нещо малко, сладко и разхлаждащо. Става въпрос за домашни приготвени близалки и горски плодове.
Рецептата е споделена от Princessmisia.com.
Необходими са ви:
500 гр малини, ягоди или други плодове по ваш вкус
200 мл вода
100 мл сметана (видът на сметаната – готварска, бита и и т.н., е по ваш избор)
100 мл сироп от агаве (или няколко лъжици кристална захар на вкус)
Всички продукти се разбиват с помощта на миксер или блендер. Може и да се разбъркат на ръка, само е нужно плодовете да бъдат добре намачкани предварително.
Сместа трябва да се получи малко по-гъста от боза. Изсипва се в малки чашки и в средата им се слага дървена клечка като на тази на сладоледите на клечка. Чашките се слагат в камерата и когато замръзнат (приблизително след около пет часа), могат да бъдат изкарани. Внимателно се опитайте да отделите получената близалка от чашката.
Ако пък не ви се занимава да правите близалки или нямате нужните дървени клечки, може просто да огладите сместа в хладилника, докато емулсията не започне да прилича на сладолед, който може спокойно да бъде изяден с лъжица директно от чашката.
Авторката на блога твърди, че тези близалки много си подхождат с чаша шампанско.