"Маргарита“ е добре познат коктейл, който включва текила - задължителният елемент за добро (а в някои случаи безпаметно) изживяване.
С настъпването на лятото и повишаването на температурите всеки си мисли за почивка, плаж, море, вятър в косите и блясък в очите. Точно за блясък можем да ви предложим няколко бързи и лесни за изпълнение рецепти за коктейл "Маргарита“.
Класическата "Маргарита“ се приготвя с две части текила, една част сок от лайм и една част ликьор, за предпочитане портокалов. Съотношението между съставките може и да се изменя според личните ви предпочитания.
Има още няколко вариации на този коктейл. От голямо значение за изпълнението им е видът на текилата, която се използва.
Всеки вид текила притежава свой уникален вкус и аромат, които зависят от различни фактори като условията на растеж на суровината, нейната зрялост и т.н. Дъбовите бъчви, в които се съхранява течността, също дават сериозно отражение върху вкусовите качества. Съвременните методи на производство допускат оцветяване на текилата чрез добавяне на дъбова есенция, за да потъмнее течността и да изглежда по-отлежала. Това е в разрез с традициите, но бизнесът си е бизнес.
Съгласно мексиканските закони са утвърдени две категории текила:
- Произведена от 100% агава;
- Произведена от 51% захари от агава и 49% от други захари.
От тук насетне двете категории се подразделят на четири вида:
- Сребърна текила (Blanko)
- Златна (Joven)
- Отлежала (Reposado)
- Свръхотлежала (Anejo)
Сребърната текила е получила името си заради прозрачността си, златната - заради присъщия си жълто-кафяв цвят, получен или заради отлежаването в бъчви или заради оцветители.
Смята се, че текилата добива най-добрите си качества след 4-5 години отлежаване. Тази технология позволява на производителите да получават не просто вид, а своя собствена марка, в зависимост от множество нюанси – започвайки от възрастта на бъчвите, тяхното импрегниране и завършвайки с определения срок на отлежаване. Смесването на текила от един вид, но от различни бъчви, позволява да се получат напитки с неповторимо съчетание на вкус и аромат.
Най-известният начин на пиене е със сол и лимон. Върху горната страна на дланта между палеца и показалеца се изстискват резенче лимон, поръсват се със сол, която бързо се облизват и на екс се изпиват 50 г текила. След това се взема парченце зелен лайм или лимон.
Вторият начин се нарича текила-бум. В чаша с текила се добавя тоник, закрива се чашата с длан и рязко удрят с юмрук по масата. Тоникът кипва и напитката трябва да се изпие веднага на екс, докато не е избягала.
Текила може още да се пие с доматен сок и сок от лайм с добавени люти чушлета чили – сангрита. Добавят я в чай и кафе, в коняк, уиски, в коктейли, или кой където иска и където му изглежда вкусно.
Мексиканското правителство контролира производството на текила, като издава закони относно технологията на нейното приготвяне. Съветът по регулиране на текила (Тequila Regulatory Council) и Асоциацията на производителите на текила (Сhamber of Tequila Producers) следят за съблюдаване на всички правила и закони в производството на текила. Етикетите на бутилките говорят за вида, отлежаването и състава и се регулират със закон.
На етикета на истинската текила задължително трябва да присъства надписът Denominacion de Origon – това е разрешението на мексиканското правителство за използването на наименованието "текила“ в съответствие с региона на произход, а също и цифрите (от вида NOM-006-SCFI-1994), гарантиращи качеството на продукт.
Да се върнем на коктейлите "Маргарита“.
Ако не ви се пие обикновената "Маргарита“, а ви се иска нещо различно, пробвайте синя "Маргарита“.
За нея са ви необходими:
4/10 бяла текила (60 мл)
2/10 синьо Кюрасо (30 мл)
1/10 Трипъл сек (15 мл)
3/10 пресен сок от зелен лимон (45 мл)
едра сол
резен зелен лимон
Ръбът на подходяща чаша се натърква с резена зелен лимон и се потапя в сол, за да полепне. Смесвате всички течни съставки в шейкър с натрошен лед и разклащате добре. Прецеждате в чашата и украсявате с резен лайм.
Ледена Маргарита
За нейното приготвяне са ви нужни:
5/10 сребърна или златна текила
3/10 Коантро
2/10 пресен сок от лайм (зелен лимон)
резен лайм (зелен лимон)
Всички съставки се смесват с половин чаша натрошен лед в миксер и се разбиват добре до получаване на пяна. След това се изсипват в охладена чаша за маргарита и се украсява с резен зелен или какъвто ви се намира лимон.
Ягодова Маргарита
Това е един наистина много дамски коктейл. Ето как да го приготвите у дома.
Нужни са ви:
56 мл сребърна текила (4 части)
1 чаена лъжичка Трипъл сек
14 мл ягодов сироп (1 част)
56 мл пресен сок от лайм (зелен лимн (4 части)
1 голяма ягода
резен зелен лимон
едра сол
Вече знаете как да направите солен венец на коктейлната чаша. След това смесвате всичко съставки заедно с натрошен лед в шейкър и разклащате добре. Наливате в предварително подготвената чаша и украсявате с пресни ягоди!
Ако вие имате ваша любима рецепта за приготвяне на коктейл с текила, може да ни я споделите на Edna@netinfocompany.bg.