Необходими продукти:
За оцета
нарязан магданоз
2/3 скилидки чесън
нарязан корен целина
главичка лук
бял оцет
За горичцата
зехтин
смлени синапени семена
щипка счукан карамфил
една лъжичка мед или 2-3 лъжички захар
сол на вкус
Начин на приготвяне:
За да се приготви добра горчица, е нужно предварително да приготвите за нея ароматен оцет по следния начин: магданозът, чесънът, лукът и целината се заливат с една/две чаши бял оцет и се оставят да престоят захлупени десетина дена.
След като оцетът е вече престоял, го смесвате с една кафена чашка зехтин, сол, щипка счукан карамфил и мед.
Смлените на прах синапени семена се сипват в чиния и отгоре им започвате да заливате с оцета, като едновременно с това бъркате с дървена лъжица, докато се получи еднородна смес.
Оставяте горчицата да престои едно денонощие, за да се сгъсти. Ако е прекалено твърда сместа или е на буци, добавете още малко оцет. За по-добро съхранение изсипете сместа в бурканче с капак на винт.