Разказвали сме ви вече за ванилията – една от прекрасно ухаеща подправка, която се нарежда след шафрана и кардамона в световен мащаб по висока цена.
Последното е и една от основните причини белият фин прах в малки хартиени опаковки, които купуваме от магазините, да няма нищо общо с истинската ванилия. Ще ви предложим една лесна техника за направата на ванилов екстракт.
Него може да използвате по различни начини – като ароматизатор за дома, като просто оставите шишенцето отворено или като добавяте по капка-две към сладкиши.
Техниката е споделена от Thekitchn.com и е лесна за изпълнение. Нужни са ви две-три пръчки ванилия.
Тях можете да откриете в по-големите магазини и пазари за подправки.
Тези пръчки трябва да имат силен аромат, ако той е по-слаб, значи са стари.
Когато се сдобиете с тях, можете да се постараете да си срежете на половина по дължина.
След това ви е нужно шишенце или бурканче с вместимост 200-250 мл, пълните го с водка (тъй като това е чист и неароматизиран алкохол), прибавяте пръчките ванилия и оставяте плътно затворено за не по-малко от месец.
Колкото по-дълго държите, толкова по-плътен и силен аромат ще получите.
Друг вариант е да си направите ванилова захар и да я използвате за същите неща, за които се ползва и обикновената.
В захарницата просто слагате една-две пръчки ванилия при захарта. Подправката ще ароматизира белите кристалчета.