Трудно е да не се разсейваме при вида на толкова сладки фотографии, но в името на прекрасния краен шоколадов продукт, ще запазим концентрация, за да ви разкажем историята на едни много лесни за правене чашки, само че от шоколад.
Необходими са ви само няколко малки балони плюс 200-300 г млечен или черен шоколад. Докато разтопявате шоколада на водна баня, надуйте балоните и ги завържете на възел в края. След това изчакайте шоколада леко да изстине и потопете балона в съда (снимка 1).
Отцеждаме и поставяме балона в метална правоъгълна или кръгла тава, покрита с хартия или фолио за печене, за да може после безаварийно да отлепим дъното на чашките. Преди обаче да сложим балона върху тавата, капваме допълнително количество шоколад, който ще ни послужи за пънче на чашката. Така повтаряме процедурата до пълното изчерпване на наличните количества балони и шоколад (снимки 2 и 3).
Вече е време да приберем тавата в хладилника, за да може шоколадът да стегне, а когато извадим балоните – остава да ги пукнем с игла, внимателно да отстраним гумата от вътрешността на чашките (снимка 4) и да ги напълним с какъвто десертен крем или сладолед предпочитаме, за да ни е още по-сладко на душата (снимка 5).