Бадемите са изключително полезни ядки.
Те се използват както в кухнята, така и в козметичната индустрия. Бадемовото масло се ползва в производството на различни видове сапуни, а млякото от бадеми е много вкусно, освежаващо и действа противовъзпалително. Освен това е идеално за хора с лактозна непоносимост.
Ако не сте опитвали бадемово мляко, задължително трябва да го направите! То е много подходящо за сутрешна или следобедна закуска.
Може да си го приготвите лесно в домашни условия. Нужни са ви към 300 г сурови бадеми, 2 чаши вода, блендер и марля.
Много е важно да накиснете бадемите във вода и да ги оставите да престоят поне четири часа. Спокойно може да бъдат накиснати през нощта и сутринта само да ги смелите.
След като бадемите вече са достатъчно омекнали, ги слагате в блендера заедно с две чаши вода и ги оставяте да се разбият в продължение на минута-две.
След това поставяте голямо парче марля върху купа и изсипвате отгоре сместа от блендера. Свивате марлята и започвате да стискате, докато се изцеди всичката течност. Така получавате чаша вкусно и много полезно мляко.
Ако искате да го подсладите, може към бадемите в блендера да добавите обезкостени фурми, праскови или мед.