Огромният асортимент от предлагани на пазара видове хляб може да обърка и най-изтънчения познавач, затова ни се иска да споделим няколко съвета, които ще ни помогнат да подберем по-здравословния вариант на този толкова популярен продукт.
* Винаги търсете хляб, който съдържа по-висок процент цели зърна от съответната житна култура, защото зърнената обвивка (която се отстранява при добиване на бяло брашно) е тази, снабдяваща ни с полезни съставки като протеини, фибри и витамини от група B.
* Хлябът, включващ няколко вида зърнени култури, не винаги е здравословен. Много често такива продукти съдържат зърна, при които е отстранена обвивката, така че в този случай четете внимателно етикетите.
* Гледайте за съдържанието на захар в хлебните изделия. Ако е сред първите четири изброени съставки, по-добре се спрете на друг тип хляб.
* Не пропускайте да следите и за високия процент фибри в хлебните продукти. Търсете разновидности, които съдържат поне 1,5-2 г фибри в една филия.
И помнете, че не е добре изцяло да премахнете консумацията на хляб от своето меню, а да изберете такъв, който отговаря на повече здравословни изисквания.