Много хора са привързани към вкуса и аромата на кокосовия орех.
Най-добре е, разбира се, да ползваме месото на цели пресни кокосови орехи. В случая не е беда, че идват отвъд океана - те са доста издръжливи.
В големите ни супермаркети отдавна се продават тези забавни на вид и малко плашещи екзотични глобуси. Но как да се справим с невероятно твърдата им черупка? Оказва се, че не е толкова трудно.
Ето съветите на Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню".
1. Едно от "очичките" на кокоса (което най-лесно поддаде) се пробожда с тънковръх нож или шиш.
2. Сокът се изцежда (с него можете да си направите коктейл ром или джин)
3. Кокосовият орех се увива с кърпа или се слага върху друга кърпа.
4. С помощта на чук се счупва на 2-3 парчета.
5. За да се освободи лесно месото от черупката, парчетата се слагат за 20 мин. във фурна, загрята до 200° С.
Утре сутринта очаквайте рецепта за вкусни кокосови сладки.