В навечерието на Великден няма как да не се замисляме все повече за боядисване на яйца, шоколадови зайци, козунаци, сладки и всичко останало, което носи духа на празника.
Яйцата заемат особено важна роля в приготовленията за великденските празници.
За това как да ги боядисате и украсите ще ви разказваме занапред, а сега ще ви споделим полезни съвети по отношение на яйцата от блога Thesecretyumiverse.
Като начало как да познаете дали яйцето е прясно или е застояло?
Пускате го внимателно в една купа с вода.
Ако то потъне на дъното без проблем, значи е прясно, ако с единия си край е вдигнато нагоре, значи е на няколко дена, а ако плува по повърхността, то по-добре го изхвърлете.
Както добре знаете, пресните яйца, когато се сварят твърдо, се белят по-трудно и много от белтъка им остава по черупката.
След като сварите яйцата, най-лесният начин да ги обелите е първо да ги изстудите.
Поставете ги в студена вода и изчакайте малко.
След това ги счупете от двете издадени страни и веднъж отстрани и ги разтъркайте леко между дланите си, за да се отдели по-лесно черупката.
Поставено под течаща струя или в купа вода яйцето много лесно ще се обели и ще остане без малки парченца от черупката.
За полезните качества на яйцата може да прочетете тук, тук и тук.