Теглото ни зависи от общото количество калории, които консумираме всеки ден, затова и да умеем да преобразуваме грамовете във въглехидратите в калории е от особена полза. Това ще ни помогне да определим какъв процент от общите калории във всяка храна идват от съдържанието на въглехидрати, пише "Здраве.bg".
Стъпка 1: Да идентифицираме общия брой калории в продукта. Въглехидратите често са разделени по етикетите на фибри, захари и захарни алкохоли. За да определим колко грама въглехидрати има в един продукт, трябва да вземем общото им количество.
Стъпка 2: Умножаваме общия грамаж въглехидрати по 4, защото въглехидратите съдържат по 4 калории в грам. Например, една храна, съдържаща 21 г въглехидрати, се равнява на 84 калории. Ако целта ни е просто да определим количеството калории, които идват от въглехидратите, това е последната необходима стъпка в процеса.
Някои съвети и предупреждения
Важно е да обърнем внимание на размера на порциите. Грамовете въглехидрати, посочени на етикета на продукта, са за определената порция. Ако ядем повече или по-малко от една порция, това ще изкриви изчисленията ни.
Трябва да внимаваме за храни, в които се съдържат несмилаеми въглехидрати или фибри - те не участват в калорийното съдържание на продукта. Тъй като специфичният вид фибри – разтворими или неразтворими, обикновено не е посочен на етикета, трябва да приемем, че всеки грам от въглехидратите, указани на етикета на храната, ще ни осигури 4 калории, независимо от смилаемостта си.